A VML 15 éve van a marketing piacon egyikeként annak a maroknyi full-service digitális ügynökségnek, akik elég innovatívak ahhoz, hogy a nemzetközi terepen is sikeresen tudjanak növekedni.

A VML bemutatja SEER (C) termékét az idei DigitalFestival-on április 29-én a Gödörben. Azoknak a marketing szakembereknek a számára, akik figyelmet fordítanak arra, hogy egy adott kampányt indulás előtt és után hogyan lehet valós vélemények és insight-ok alapján befolyásolni, finomhangolni a biztos hatás érdekében, az előadás szinte kötelező. 

Egyfajta beharangozóként Soós Gergely kérdezte a VML EMEA igazgatóját és a VML nemzetközi fejlesztési stratégiájának irányítóját, Simon Milliship-et  a cég erősségeiről, know-how-járól és a pénzügyi krízis hatásairól. A videóinterjú első részéből kiderül, hogy a VML a WPP csoportba 2000-ben történő integrálása után gyorsan változott át hagyományos ügynökségből digitális ügynökséggé. Mára több, mint 700-an dolgoznak a Kansas City-beli főhadiszálláson és a többi irodában Bogotától Londonig.

 

A VML egyik legfontosabb innovációja a SEER (C) elnevezésű megoldás, aminek lényege, hogy megadott kulcsszavak és kifejezések alapján képes a weben azonosítani blogolókból, blog postokból, hírekből, kommentekből és egyéb említésekből kapcsolati hálókat, és mérni ennek a hálónak az aktivitását mind kvantitatív, mind kvalitatív értelemben. A rengeteg bejövő oldal folyamatos figyelése közben kiderül, hogy melyek azok a csomópontok, forgalmasabb helyek és a mögöttük álló személyek, akik a legfontosabb befolyásolási képességgel rendelkeznek a teljes hálózatra nézve. Világossá válik tehát, hogy kik lehetnek azok, akiken keresztül - spreciális, nem direkt eszközökkel - befolyásolni lehet egy márka, vagy egy kampány sorsának alakulását.

 

A befolyásolás finom módszereire példaként az X-Box 360 kampányt említette Milliship, amelynek során a Halo nevű népszerű játék kiadása kapcsán helyeztek el tartalmakat (content seeding) előzőleg beazonosított "fontos" helyeken. A befolyásos gaming oldalakon elhelyezett anyagokra sokan reagáltak valamilyen - a neten rögzítésre kerülő - módon. A reakciók elemzése adta a megfelelő insight-okat a reklámüzenet, a kampány indítás és lebonyolítás tekintetében. A kampány indulás után is sikerült nyomon követni a reakciókat, és mérni a kampány hatását nem 'eyballs and clicks", tehát AV és CT alapon, hanem véleménysűrűség és insight alapon, ami adott esetben sokkal értékesebb információt jelent, mint a hagyomásnyos mérőszámok.

A kampánybefolyásolásra építő megközelítés teljesen egyedi volt 2006 táján, és alkalmazása nagyon sikeresnek bizonyult, miközben a befolyásolók, "véleményvezérek" semmilyen pénzügyi és egyéb anyagi motivációban nem részesültek az X-Box, vagy a VML részéről. Ez szintén fontos része az alkalmazásnak: a függetlenséget semmilyen direkt eszközzel nem befolyásolható, különben sérül az adott személy státusza a blogoszférában, elveszti a többiekkel való nyitott párbeszéd képességét.

 A krízissel kapcsolatban a szakember 3 olyan jelenséget sorolt fel, amely befolyásolja a digitális ügynökségek üzletmenetét világszerte:

- Az új bizniszek iránti kereslet csökkenő tendenciát mutat.

- A meglévő ügyfelek többször hajlanak az alapszolgáltatások igénybe vételére. Ilyen szolgáltatások a SEO (kereső-optimalizáció) és a SEM (kereső-marketing). Ezek a technikák a márkák online kiindulópontját, a weblapot érintik és viszonylag kisebb költségek mellett mérhető eredményeket hoznak.

- A cégek továbbra is igénylik az innovációt, de ezeknek az innovatív digitális megoldásoknak közvetlenül kell kapcsolódniuk az adott brandhez és - mérhetően - hozzá kell járulniuk a márkaépítéshez. Míg 2000 környékén mindenki ki akarta kaparni az "online gesztenyét", mára csak az olyan technikákra akad vevő, amely ténylegesen hozzájárul a termékek és szolgáltatások értékesítéséhez. 

 

Milliship nem a levegőbe beszél, maga az interjú is komoly útmutatást jelent a hazai digitális marketingszakmának. Április 29-én, a VML-stratéga fél órás élő előadásában még több izgalmas észrevétel és tapasztalat várható, ami a marketing szakemberek mindennapjaiban hasznosítható és értékesíthető lesz. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalfestival.blog.hu/api/trackback/id/tr281082280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


Szex, politika, fika - videó





Olvasók

DigitalFestival hírek

Nincs megjeleníthető elem


süti beállítások módosítása